Esteu aquí

Què vore?


Descobreix Picassent i els seues encants repartits pel poble i el seu terme

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT CRISTÒFOR

Està dedicada a Sant Cristòfor i va ser construïda en 1712, sobre una altra més antiga que la parròquia posseïa des de l'erecció com a tal en 1612. És d'estil renaixentista, amb posteriors afegits d'estil barroc.

 

ERMITA DE LA NOSTRA SENYORA DE VALLIVANA

Va ser construïda en 1738 en agraïment per l'auxili concedit per la Verge de Vallivana durant una epidèmia, a iniciativa del llavors rector Miquel Carbó. Es va obrir al culte en 1743 i es va fer una restauració general en 1900, any que queda reflectit en una inscripció al costat de la porta.

L'ermita es troba en el centre de la població, enfront de la Plaça de l'Ermita en la qual s'alça una esvelta creu de pedra. La façana, d'estil neoclàssic, està adornada amb pilastres i rematada en cornisa i àmplia espadanya de cos doble amb sengles campanes, rematada per una creu blanca. Del conjunt sobreïx l'airosa cúpula de teules blaves i blanques, coronada per un adorn de pedra i una creu de ferro i amb restes de policromia en el tambor, en el qual s'obrin vuit finestrals. A la porta d'entrada, recta i adintelada, s'accedeix per una graderia de dos graons. A banda i banda té bancs de pedra i, sobre ella, s'obri un nínxol rectangular amb retaule ceràmic de la titular, el nom del temple i la llegenda Electa ut Sol. Més amunt hi ha una finestra amb vidriera.

L'interior, ben il·luminat i de regulars proporcions, té una planta de creu llatina amb pis endauat, coberta per una volta de canó d'un només tram i cúpula en el creuer. Posseeix dues capelles a cada costat, dos d'elles dedicades a Sant Joan Baptista i a Crist Crucificat, i les altres dues amb pintures de Juan Vicente (1952) al·lusives a la devoció mariana. El retaule neoclàssic de l'altar major, de dos cossos, està presidit per la imatge de la Verge de Vallivana. També cal destacar diverses imatges de sants pintades en medallons laterals i les figures dels evangelistes que decoren les petxines.

 


TORRE ESPIOCA

Es troba al costat de l'autopista A-35 València-Albacete en la localitat de Picassent, en la comarca de l'Horta Sud de la província de València. La torre és de planta rectangular, i la base mesura 4'95 x 5'6 metres. L'interior es distribueix en quatre pisos.

Al costat de la torre poden veure's també restes d'algunes estructures habitaculars, i especialment al nord-est de la torre apareixen fragments de ceràmica. Per a la construcció es va emprar pedra i argamassa.

Va ser construïda pels musulmans en el segle XI, i formava part del sistema defensiu de València. Existeixen referències escrites sobre aquesta torre en el Llibre del Feits o la Crònica de Jaume I (1233) i en el Llibre del Repartiment (Llibre del Repartiment) (1238). Es troba sota la protecció de la Declaració genèrica del Decret de 22 d'abril de 1949 i la Llei 16/1985 sobre el Patrimoni Històric Espanyol.

L'arquitectura i l'època de construcció és molt similar a la d'altres torres o castells de les comarques del centre de la província, com són les torres d'Almussafes, les de Benifaió (especialment de la Torre Muza), la del Castell d’Aledua (a Llombai) i altres més.

 


MASIES

Cal ressenyar també el gran nombre de masies alçades (a causa de raons de geografia econòmica, un terme municipal relativament ampli que va donar lloc a la figura de propietaris absentistes, combinada amb el minifundisme propi de la regió) per famílies nobles o burgeses de València o Madrid. Així, el Mas de Reig o el Mas del Papa van ser exemples de propietats burgeses i la Masia d'Espioca és un exemple de propietat aristocràtica.

També hi ha en el casc urbà construccions pròpies d'una burgesia de mitjos propietaris agrícoles; exemples d'aquestes són la Casa Chanzá, en la Plaça de l'Ajuntament, la Casa Forriga de Tarassona, en el carrer Colón, o, en el carrer Major, la Casa Fontavella, la Casa de la Cúpula (anomenada així per la peculiar mitja cúpula que presenta en la façana, just enfront de la Casa Fontavella), o la Casa dels Algepsers.


En definitiva, Picassent és una població per a conéixer, viure i gaudir.

 

< ANAR A HISTÒRIA

ANAR A ENTORN >

 


GALERÍA D'IMATGES
  • Esglèsia de Sant Cristòfor
  • Torre d'Espioca
  • Torre d'Espioca
  • Masia del Carme
  • Masia de Millerola
  • Plaça de l'Ajuntament

 

Site developed with Drupal